IEC 62353 & 60601-1 Tıbbi Cihaz Elektriksel Güvenlik Test Rehberi - Baskı Önizleme
+- Biyomedikal Forum | Tıbbi Cihaz Destek, Kalibrasyon ve İş İlanları (
https://biyomedikal.net/forum)
+-- Forum: Kalibrasyon (
https://biyomedikal.net/forum/forum-kalibrasyon)
+--- Forum: Elektriksel Güvenlik Testleri (
https://biyomedikal.net/forum/forum-elektriksel-guvenlik-testleri)
+--- Konu Başlığı: IEC 62353 & 60601-1 Tıbbi Cihaz Elektriksel Güvenlik Test Rehberi (
/konu-iec-62353-60601-1-tibbi-cihaz-elektriksel-guvenlik-test-rehberi)
IEC 62353 & 60601-1 Tıbbi Cihaz Elektriksel Güvenlik Test Rehberi -
Ömer - 09-13-2026
Değerli Biyomedikal.net ailesi ve teknik servis meslektaşlarım, merhaba.
Elektriksel Güvenlik Testleri alt forumumuzun ilk konusunu, hastanelerde ve saha servis süreçlerinde hayati önem taşıyan IEC 60601-1 ve IEC 62353 standartları arasındaki farklar ve adım adım güvenlik testi prosedürleri ile açıyoruz.
1. Standartların Karşılaştırılması ve Test Mantığı
Biyomedikal mühendisliğinde sıklıkla karıştırılan iki temel standart vardır:
- IEC 60601-1: Cihazın imalat ve tip testi (Type Testing) aşamasında kullanılan tasarım standardıdır. Tekli Hata Durumları (Single Fault Conditions - SFC) simüle edilerek cihazın sınırları zorlanır.
- IEC 62353: Hastanelerde rutin periyodik bakım (PPM), arıza sonrası tamir doğrulaması ve periyodik güvenlik testlerinde kullanılan saha standardıdır. Cihazın dahili bileşenlerini riske atmadan güvenli ölçüm sağlar.
2. Kullanılan Test Cihazları ve Hazırlık
Testlerde
Fluke ESA620 veya
Rigel 288+ biyomedikal güvenlik analizörleri yaygın olarak tercih edilir. Ölçüme başlamadan önce şu adımları yapmanız gerekir:
- Görsel Muayene (Visual Inspection): Şebeke kablosunda kırılma, şasi bütünlüğü, sigorta değerlerinin uygunluğu ve etiketlerin okunabilirliği kontrol edilir. Test adımlarının ilk ve en kritik aşamasıdır.
- Sıfırlama (Lead Nulling): Ölçüm problarının kendi iç direncini kompanse etmek için toprak probu mutlaka analizör üzerinden sıfırlanmalıdır (Zeroing).
3. Adım Adım Elektriksel Güvenlik Test Prosedürü
Analizör cihazını şebekeye ve test edilen tıbbi cihaza bağladıktan sonra sırasıyla şu test adımlarını izleyin:
- Koruyucu Toprak Direnci (Protective Earth Resistance - Rpe):
Analizörün toprak probunu cihazın dışta kalan iletken metal gövdesine temas ettirin.
- IEC 60601-1 Limit: Maksimum 0.1 Ω (kablo hariç).
- IEC 62353 Limit: Çıkarılabilir şebeke kablosu dahil maksimum 0.2 Ω.
- Yalıtım / İzolasyon Direnci (Insulation Resistance - Rins):
500 V DC test gerilimi altında ölçülür.
- Class I Cihazlar: Şebeke - Toprak arası ≥ 2 MΩ
- Class II Cihazlar: Şebeke - Gövde arası ≥ 7 MΩ
- Uygulanan Parça (Applied Part): ≥ 10 MΩ
- Ekipman Kaçak Akımı (Equipment Leakage Current):
IEC 62353 standardında üç farklı kaçak akım ölçüm yöntemi bulunur:
- Doğrudan Yöntem (Direct Method): En hassas yöntemdir, doğrudan toprağa akan akımı ölçer.
- Fark Yöntemi (Differential Method): Faz ve Nötr arasındaki akım farkını ölçer.
- Alternatif Yöntem (Alternative Method): Şebeke voltajı verilmeden yapılan en güvenli ölçümdür.
- Sınır Değer (Class I): Doğrudan yöntemde maks 500 µA.
- Hasta Kaçak Akımı (Patient Leakage Current):
EKG kabloları, SpO2 sensörleri, NIBP manşon iletkenleri gibi hasta ile temas eden Uygulanan Parçalardan (Applied Parts - AP) toprağa kaçak akım ölçülür.
- B Tipi AP: Maks 100 µA (Normal), 500 µA (SFC)
- BF Tipi AP: Maks 100 µA (Normal), 500 µA (SFC)
- CF Tipi AP (Kardiyak Hassas): Maks 10 µA (Normal), 50 µA (SFC)
Alıntı:Önemli Not: Otoklav, Defibrilatör veya Yoğun Bakım Ventilatörleri gibi mikroişlemci yoğun cihazlarda izolasyon testi yaparken 500 V DC gerilim uygulamadan önce üreticinin servis manuelini kontrol edin. Hassas elektronik kartlar yüksek voltaj testinde zarar görebilir.
Çözüm Adımı / Saha İpuçları:
- Toprak direnci testinde 0.2 Ω sınırını aşıyorsanız, ilk olarak cihazın C14/C13 şebeke kablosu soket pinlerindeki oksitlenmeyi temizleyin veya kabloyu değiştirip tekrar deneyin.
- Hastane prizlerinde Nötr-Toprak arası gerilim farkı 2V üzerinde ise analizörünüz hatalı kaçak akım değerleri gösterebilir. Test öncesi priz hattını kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin.
Sizin servis süreçlerinizde IEC 62353 testlerinde karşılaştığınız en sık kaçak akım arızası nedir? Fluke ESA veya Rigel analizörlerde hangi ölçüm yöntemini (Doğrudan/Fark/Alternatif) tercih ediyorsunuz? Yorumlarınızı ve saha tecrübelerinizi bekliyorum.